Wat is Ethereum?

Ethereum (ETH) is de op een na grootste cryptocurrency op de markt na Bitcoin (BTC) en groeit al jaren in populariteit. Maar wat maakt Ethereum bijzonder en waarom is de cryptocurrency nu zo waardevol? We kunnen vooraf al aangeven: Ethereum zorgde voor een revolutie in de markt met het idee van slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Maar wat zijn Smart Contracts, dApps en wat is het verschil tussen Ethereum en Ether? Ontdek in dit artikel waar het bij Ethereum en de cryptocurrency Ether om draait.

Om de vraag wat Ethereum is en waarom het in de eerste plaats is ontwikkeld op te helderen, kijken we even terug naar het begin van de cryptocurrency , aangezien dit van groot belang is voor Ethereum. De Ethereum-whitepaper werd eind 2013 gepubliceerd door Vitalik Buterin , die verschijnt als de belangrijkste grondlegger van het project. Het basisconcept en de functionaliteit van Ethereum en de bijbehorende cryptocurrency ETH werden beschreven in de whitepaper.

Bitcoin werd gevolgd door talloze cryptocurrencies die op dezelfde basisstructuur waren gebouwd. Buterin daarentegen had besloten nieuwe wegen in te slaan. De technische basis van Bitcoin was voor hem te rigide en kon de complexiteit van zijn idee niet weerspiegelen. Waar cryptocurrencies eerder werden ontworpen om als betaalmiddel te worden gebruikt, wilde Buterin met Ethereum een ​​platform creëren voor gedecentraliseerde applicaties.

Ethereum is dus geen simpele cryptocurrency, maar een heel platform (blockchain) dat ontwikkelaars gebruiken als basis voor decentrale applicaties. Als verklaring voor Ethereum kunnen we een mogelijke definitie als volgt geven: Ethereum is een gedecentraliseerd platform waarop ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties kunnen implementeren. Het bijbehorende betaalmiddel van Ethereum is de cryptocurrency Ether (ETH).

Hoe ETH werkt

Om te begrijpen hoe Ethereum werkt, moeten we kijken hoe Ethereum is gebouwd en waarvoor Ethereum is ontworpen. Vooral slimme contracten spelen hier een belangrijke rol. Hieronder leggen we in meer detail uit hoe Ethereum werkt.

Ethereum slimme contracten

Ethereum heeft een revolutie teweeggebracht in de cryptocurrency-sector met slimme contracten. Een slim contract is een “intelligent” contract dat meestal tussen twee personen of partijen wordt uitgevoerd. Een slim contract is uiteindelijk code of een soort programma dat op de Ethereum-blockchain draait. Het wordt daarom opgeslagen in een openbare database en kan niet meer worden gewijzigd. Transacties worden uitgevoerd via de voorwaarden die zijn voorgeschreven in het slimme contract en verwerkt op de Ethereum-blockchain. Dit elimineert de noodzaak voor een derde partij om ervoor te zorgen dat de regels in een contract worden nageleefd.

Het belangrijkste voordeel van Smart Contracts op Ethereum is hun decentralisatie. Het smart contract draait op de blockchain en wordt volledig automatisch verwerkt via het vertrouwde Ethereum netwerk. Met deze revolutionaire constructie heeft Ethereum een ​​belangrijke basis gelegd om ontwikkelaars een gedecentraliseerd platform te bieden dat in theorie een eindeloze reeks gedecentraliseerde applicaties (dApps) mogelijk maakt.

Aantal decentrale applicaties op de Ethereum blockchain

Ontwikkelaars kunnen daarom het open Ethereum-netwerk en de beveiliging en decentralisatie zonder beperkingen gebruiken om duizenden verschillende applicaties te maken. De meest populaire toepassingsgebieden zijn games, gokken en financiën. De gedecentraliseerde financiële ruimte op Ethereum wordt Decentralized Finance (DeFi) genoemd.

Ethereum virtuele machine (EVM)

De zogenaamde Ethereum Virtual Machine (EVM) maakt dit technisch allemaal mogelijk. De EVM is waarschijnlijk een van de belangrijkste innovaties in het Ethereum-netwerk. Vóór Ethereum konden applicaties alleen worden ontworpen om een ​​beperkt aantal bewerkingen uit te voeren. Dat doet Bitcoin ook. BTC was immers oorspronkelijk bedoeld als een peer-to-peer-valuta.

De Ethereum Virtual Machine heeft het proces van het maken van blockchain-applicaties vele malen vereenvoudigd en efficiënter gemaakt. Nieuwe applicaties hebben geen eigen blockchain meer nodig, maar kunnen allemaal via het Ethereum-netwerk worden bediend. De basis hiervoor is de voor Ethereum geïntroduceerde programmeertaal Solidity. Veel cryptocurrencies hebben daarom geen eigen blockchain. Crypto’s die niet afhankelijk zijn van hun eigen blockchain, worden tokens genoemd.

Ethereum creëerde zo een andere innovatie na Bitcoin en onderscheidde zich van andere projecten die op dat moment bestonden. Ethereum maakt dus veel nieuwe use-cases mogelijk die voorheen niet mogelijk waren.

Het oorspronkelijke ETH-token in één oogopslag

Naast de revolutionaire slimme contractfunctie, vertrouwt Ethereum ook op zijn eigen cryptocurrency genaamd ETH. Zelfs wanneer de cryptocurrency Ethereum wordt genoemd, is de daadwerkelijke cryptocurrency in het Ethereum-ecosysteem Ether (ETH).

Ethereum Mining

De maximale hoeveelheid ETH is onbeperkt en onderhevig aan een vast inflatiepercentage, dat momenteel kan variëren. Als zodanig is er ook geen bovengrens aan de hoeveelheid ETH die uiteindelijk in omloop zal zijn.

De vergoedingen in het Ethereum-netwerk zijn afhankelijk van het aantal bewerkingen in het slimme contract en de belasting van het netwerk. Het netwerk is momenteel zeer beperkt en kan slechts een bepaald aantal transacties uitvoeren. De vergoedingen stijgen met het aantal transacties. Dit resulteert in beperkte schaalbaarheid.

Dit probleem en het toenemende aantal gedecentraliseerde applicaties die op Ethereum draaien, hebben ertoe geleid dat Ethereum heeft besloten over te stappen van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS) . Dit verhoogt de mogelijke doorvoer en verlaagt de kosten.

Inmiddels neemt het aantal munten in omloop niet meer significant toe. Dit komt omdat veel munten (in dit geval via de vergoedingen) worden verbrand in een zogenaamd verbrandingsproces, waardoor Ethereum geleidelijk deflatoir kan worden.

Wat is een ERC-20-token?

ERC20 is een officieel protocol om verbeteringen aan het Ethereum-netwerk voor te stellen. ERC staat voor Ethereum Request for Comment en 20 is de suggestie identifier. Dit is een veelgebruikte standaard voor het maken van tokens op de Ethereum-blockchain. De meeste projecten vertrouwen op de ERC20-tokenstandaard. In de regel ligt de focus op nieuwe toepassingen zonder afhankelijk te zijn van een volledig aparte blockchain.

Nieuwe gebruikers kunnen niet alleen worden gestimuleerd voor bepaalde acties binnen de applicatie, maar kunnen ook andere eigenschappen hebben, zoals uitzetten, branden, enz. De initiatiefnemers proberen ervoor te zorgen dat het betreffende ERC20-token de beste eigenschappen heeft om in prijs te groeien. Het aantal ERC-20-tokens heeft nu bijna een half miljoen bereikt. Dit onderstreept de populariteit van de standaard.

Wat is een ERC721-token?

Een andere bekende tokenstandaard op Ethereum is de ERC-721. Dit zijn non-fungible tokens – ook wel NFT genoemd. In ieder geval sinds de echte NFT-boom in 2021 is NFT ook een term voor leken. NFT zijn unieke digitale activa, waarvan er dus maar 1 is en die niet na te maken zijn. Dit betekent dat met NFT vooral certificaten van echtheid kunnen worden gerealiseerd. NFT vinden nu hun weg naar ons dagelijks leven. Een van de meest populaire use-cases zijn verzamelobjecten. Elke token zou dus digitaal een bepaalde ruilkaart of kunstwaarde kunnen vertegenwoordigen en garanderen dat het daadwerkelijk het originele verzamelobject is.

De eerste succesvolle toepassing van deze tokenstandaard was CryptoKitties in 2017 en leidde tot een kortstondige overbelasting van het Ethereum-netwerk. Veel andere games zijn nu gebaseerd op deze standaard. Vooral play-to-earn-games zoals Axie Infinity zijn populair . Digitale kunst is ook populair. Zogenaamde Crypto Punks worden zelfs voor tientallen miljoenen als digitale kunstwerken geveild.

Op Ethereum zijn andere token-standaarden mogelijk, waar we op dit moment niet verder op in willen gaan. In principe kunnen alle fysieke waarden digitaal worden weergegeven op basis van de verschillende tokenstandaarden. Dit zorgt voor een schat aan mogelijkheden die onze fysieke wereld in de toekomst kunnen “tokeniseren”.

Ethereum en gedecentraliseerde financiën (DeFi)

Ethereum is vooral interessant voor institutionele beleggers. Dit is voornamelijk te danken aan Decentralized Finance (DeFi). Het gaat in feite om op Ethereum gebaseerde dApps, protocollen, digitale activa en slimme contracten die worden gebruikt om een ​​nieuw financieel systeem te creëren met een nieuwe tak van de economie.

Het doel hier: de decentralisatie van banken en financiële dienstverleners.
Beleggers vertrouwen ook op gedecentraliseerde beurzen (DEX) zoals Uniswap binnen de crypto-scene. DeFi brengt al bekende financiële instrumenten in kaart op de Ethereum-blockchain. De nodige slimme contracten maken ze functioneel. Dit geeft toegang tot financiële diensten aan mensen die voorheen door verschillende factoren werden uitgesloten van de traditionele financiële wereld.

De voordelen zijn censuurresistentie , onveranderlijkheid en veiligheid . Als er echter fouten in de code zitten, is een wijziging onvermijdelijk. Dit is weer in tegenspraak met het principe van blockchaintechnologie. Daarnaast kan de onomkeerbaarheid zowel als een voordeel als een nadeel worden gezien.

Ethereum 2.0: van proof-of-work naar proof-of-stake

Net als Bitcoin vertrouwde Ethereum aanvankelijk op het proof-of-work-proces, zelfs als Ethereum verschillende mining hardware gebruikt. Dit komt omdat Ethereum (Ethash) een ander hash-algoritme heeft dan Bitcoin (SHA-256).

Maar het PoW-consensusalgoritme vertoont een duidelijke zwakte in termen van schaalbaarheid en netwerkkosten. De blokken zijn beperkt in grootte en worden slechts om de 10 tot 19 seconden gevonden. Dit beperkt de transacties die per seconde door het netwerk kunnen stromen ernstig. Door het snel toenemende aantal applicaties en protocollen op het Ethereum-netwerk zal op den duur het hele netwerk onder de gegeven omstandigheden overbelast raken, waardoor het onmogelijk wordt om de verschillende dApps te draaien.

Daarom heeft de Ethereum Foundation besloten om over te stappen op een ander consensusalgoritme – Proof-of-Stake.

Door de omschakeling is klassieke Ethereum-mining met een hoge energie-input niet meer nodig. Nieuwe blokken en transacties worden gevonden en geverifieerd door knooppunten met een minimum van 32 ETH. Dit betekent dat elke gebruiker die meer dan 32 ETH bezit, kan deelnemen aan de validatie van nieuwe blokken en in ruil daarvoor een beloning in ETH kan ontvangen. Hoe meer ETH er wordt ingezet, hoe groter de kans op het vinden van een blok en het ontvangen van de respectieve beloning.

Dit verhoogt de doorvoer enorm, maar brengt ook bepaalde risico’s met zich mee voor de veiligheid en de mate van decentralisatie. De verandering moet over een langere periode plaatsvinden en, samen met andere veranderingen, resulteren in Ethereum 2.0 .

Ethereum-voorspelling: hoe ontwikkelt de ETH-prijs zich?

ETH is de eerste cryptocurrency na Bitcoin die een marktkapitalisatie van € 500 miljard bereikte. Als de Ethereum-prijs zich in de toekomst op dezelfde manier ontwikkelt, zou ETH na BTC ook door de biljoen moeten breken. Het volgende grote doel van Ethereum op korte termijn is € 5.000. De implementatie van de roadmap is echter bepalend voor de ontwikkeling op de lange termijn.

De conversie naar Ethereum 2.0 speelt dan ook een belangrijke rol in de prijsontwikkeling. Ook de ontwikkeling van de afzonderlijke toepassingsgebieden zoals DeFi of NFT is belangrijk. Als dit zich goed blijft ontwikkelen, zal Ethereum ook profiteren van het toenemend aantal applicaties en hun populariteit.

Ethereum kopen

Er zijn veel manieren om Ethereum te kopen,  maar het makkelijkst koop je deze op een bekende crypto exchange zoals Coinbase, Binance, Bitvavo en bij Bitcoinmeester. Deze zijn veilig en hebben een grote mate van liquiditeit, zodat u tegen lage kosten kunt kopen of verkopen.

Houd er rekening mee dat jezelf de volledige verantwoordelijkheid hebt voor uw cryptocurrency op een beurs, dus u moet voor de bewaring zorgen. Gebruik daarom een hardware wallet om de ether zo goed mogelijk te beschermen.

Heeft Ethereum een ​​toekomst?

Ethereum is al jaren de onbetwiste nummer twee in de cryptocurrency-sector. Dit is vooral opmerkelijk omdat er vóór Ethereum talloze andere cryptocurrencies op de markt waren. In ieder geval op middellange termijn zou de reputatie van Ethereum voldoende moeten zijn om zich op de markt te laten gelden.

Tegenwoordig staat Ethereum niet langer alleen op de DeFi-markt met slimme contracten. Potentiële concurrenten op dit gebied zijn projecten als Cardano (ADA) of Solana (SOL). Toch heeft Ethereum enkele voordelen.

Het grote voordeel van Ethereum is natuurlijk het aantal decentrale applicaties die op het netwerk draaien. Het Ethereum-netwerk heeft al bewezen dat het ondanks stijgende tarieven het groeiende aantal applicaties aankan.

De overstap naar Ethereum 2.0 zou ook tal van kwetsbaarheden moeten oplossen. Je moet er vooral op letten of Ethereum het schaalbaarheidsprobleem oplost. Als dit lukt, zal Ethereum zijn concurrentie op de lange termijn zeker voor zijn en dus een cryptocurrency voor de toekomst. Sommige Ethereum-investeerders verwachten zelfs dat ETH Bitcoin inhaalt als de grootste cryptocurrency. We noemen dit scenario flippening.

Veelgestelde vragen over Ethereum

 

Wat is Ethereum?

Ethereum is een gedecentraliseerd en publiek toegankelijk platform waarmee gebruikers blockchain-applicaties kunnen ontwikkelen. De bijbehorende cryptocurrency heet Ether (ETH).

Hoe werkt Ethereum?

Het bijzondere van Ethereum zijn de Smart Contracts. Slimme contracten zijn “intelligente contracten” waaraan bepaalde voorwaarden zijn verbonden. Op deze manier kunnen contracten tussen twee partijen worden gesloten zonder tussenpersoon zoals de bank. Een voorbeeld van toepassing is dus bij het verstrekken van leningen.

Wat is Ethereum 2.0?

Het belangrijkste verschil tussen Ethereum 2.0 en Ethereum is dat proof-of-mining wordt gebruikt om nieuwe ether te creëren met behulp van proof-of-stake. Dit maakt de blockchain veel efficiënter.

Waar kan ik Ethereum kopen?

Je kunt Ethereum kopen op crypto-uitwisselingen zoals op Coinbase of Binance.