Ripple is een gecentraliseerd netwerk dat financiële instelling helpt om een digitaal betalingsprotocol aan te bieden. Het maakt geldoverdracht mogelijk in euro’s en cryptovaluta’s.

Je kunt geld dus rechtstreek inruilen voor geld zonder tussenkomst van banken. Ripple hoort bij de 10 grootste cryptovaluta, ondanks de prijs de afgelopen 6 maanden gedaald is. Alle Ripple tokens zijn vooraf gemined. Dit is een feit dat maar weinig mensen weten. Ripple kun je ook vinden onder ‘XRP’.

Ripple is gemaakt om crypto-transacties snel en betaalbaar te kunnen maken. De blockchain draait op verschillende servers. Meerdere computers moet de transactie accepteren, anders gaat het niet door.  De oprichters van Ripple vinden dat het nu te lastig is om geld over te maken. Er zijn te veel stappen nodig en er zijn veel te veel concurrenten. Het moet sneller en goedkoper kunnen.

Ripple-transacties zijn relatief goedkoop, omdat het snel gaat, is er weinig stroom nodig.  Om een transactie goed te keuren, moet dit gedaan worden door minstens 2 partijen. Hiervoor maakt deze munt gebruikt van ‘Gateway’. Door de technologie die Ripple gebruikt, kunnen transacties in minder dan 5 seconde afgerond worden. Ripple maakt het eigenlijk mogelijk om snel een transactie te verwerken. Dat is snel gezegd de functie van Ripple.

Wat zijn de voordelen van Ripple?

De unieke structuur van Ripple zorgt voor veel voordelen.

  • Snelle transactie

Het netwerk van Ripple maakt het mogelijk om betalingen binnen 5 seconden te verifiëren en te verwerken. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere cryptovaluta. De transacties moet door verschillende partijen goedgekeurd worden, ook dat is een voordeel. Zo kunnen ze de veiligheid garanderen.

  • Lage transactiekosten

Het grootste voordeel zijn de extreem lage transactiekosten. Deze zijn veel lager dan bij andere cryptomunten. De transactiekosten bedragen namelijk één honderdste van een cent. Dit samen met de snelle transactie maakt Ripple een uniek product. In de toekomst zou dit gebruikt kunnen worden in supermarkten en winkels.

  • Veelzijdig  

Ripple is erg veelzijdig, het was niet de bedoeling om het betaalsysteem te vervangen, maar momenteel faciliteert het wel betalingen voor financiële instellingen. Omdat het niet als betaalprovider gebouwd is, heeft Ripple verschillende functies. Zo kun je er ook cryptomunten mee kopen en verkopen.

Wat is de waarde van Ripple op dit moment?

Op dit moment staat Ripple op 0,31 dollar. Dit is het laagste punt van het afgelopen jaar. De market cap is 15 miljard euro. De all-time-high werd op 1 januari 2018 bereikt.

Toen, steeg de prijs naar 3,37 dollar. Sindsdien is de koers niet meer boven de 2 dollar gekomen. De laatste 6 maanden zit Ripple in een neerwaartse spiraal. De koers is sinds het begin van 2022 alleen nog maar gedaald.

Dit is zo met de populairste cryptomunten. Er zijn maar enkele cryptomunten die de laatste 6 maanden gestegen zijn. In 2021 stond de koers nog regelmatig boven de 1 dollar. Daar zijn we op dit moment ver van af. Sinds het begin van 2022 is de koers met 50% gedaald.