Crypto, of cryptocurrency, zijn digitale munten. Dit is een virtueel betaalmiddel dat uitsluitend digitaal bestaat. Het is nu mogelijk om zonder tussenkomst van een derde partij betalingen te verrichten. Maar, wat zijn cryptocurrencies precies?

Cryptocurrency, wat zijn dat?

Tegenwoordig verrichten wij steeds meer digitale betalingen. Gewoon, tastbaar geld verdwijnt langzaam. Bijna iedereen rekent tegenwoordig af met een pinpas. Bitcoin, en andere vormen van cryptocurrency zijn ook ontwikkeld om digitale betalingen te verrichten. Bitcoin is een totaal gedecentraliseerd en open systeem. Iedereen kan een bijdrage leveren aan het beheer en de ontwikkeling van een cryptocurrency zoals Bitcoin.

Bitcoin en andere cryptocurrency kunnen functioneren dankzij de inzet van vele honderdduizenden, zo niet miljoenen partijen. Allemaal hebben zij een kopie van de complete transactie van een bepaalde cryptocurrency. Als je een Bitcoin verstuurt, dan controleert een iedere node, computer, binnen het netwerk of de transactie legitiem is. Hierdoor is cryptocurrency zeer veilig in gebruik.

Hoe werkt crypto?

Het is van groot belang dat de transactiegeschiedenis niet alleen transparant is, maar ook eerlijk. Deze transactiegeschiedenis wordt opgeslagen in een blockchain. De blockchain is een keten van blokken die chronologisch aan elkaar gelinkt zijn.

Als er een nieuw blik wordt toegevoegd, dat wordt alle data in dat blok middels cryptografie versleuteld. Dit is ook waarom wij spreken van cryptocurrency. Na de versleuteling is de data niet meer te wijzigen, maar nog wel inzichtelijk. Als informatie op de blockchain staat, dan staat die informatie daarvoor altijd te vinden. Zo weet je zeker dat een betaling nooit kan worden teruggedraaid.

Blockchain is dus zeer transparant en niet te vervalsen. Is het mogelijk om blockchain te hacken? In theorie kan dat. Maar, dan heeft de hacker minimaal 50% van de rekenkracht nodig van alle computers in het blockchain netwerk. Hoe meer mensen deelnemen aan een blockchain, des te veiliger is de blockchain. Het is tegenwoordig vrijwel onmogelijk om Bitcoin te hacken. Er zijn simpelweg te veel computers verbonden aan de Bitcoin blockchain.