De drie waardevolste cryptomunten op dit moment zijn Bitcoin, Ethereum en Tether. De crypto koersen staan al weken in het rood, vandaar de market cap van deze cryptovaluta flink gedaald is. Momenteel is Bitcoin minder dan 20.000 dollar waard. Dit was eind 2022 wel anders. Toen stond de prijs nog op ruim 40.000 dollar. In korte tijd, heeft Bitcoin de helft van zijn waarde verloren. Als je kijkt naar de All-time-high heeft Bitcoin ruim 65% verloren.

Het gaat niet alleen slecht met Bitcoin, ook met Ethereum. Op dit moment betaal je voor één Ethereum 1056 dollar. Een jaar geleden, was dit wel anders. Op 13 juli 2021 betaalde je voor één Ethereum 1932,37 dollar. Dit bedrag komt niet in de buurt van de All-time-high. Deze werkt bereikt op 8 november 2021. De prijs steeg naar 4.818,97 dollar. In totaal staan deze munt momenteel meer dan 80% lager. Veel beginnende beleggers hebben veel geld verloren.

De meeste nieuwe investeerders zijn begonnen in 2021. Alleen in de eerste maand was de prijs lager. Voor de rest stond de koers altijd hoger dan nu. Niet alleen Bitcoin en Ethereum zijn gezakt in waarde, bijna alle andere cryptomunten ook. De rente werkt verhoogt door de Amerikaanse Centrale Bank met 75 rentepunt. Dit terwijl analisten maximaal 50 rentepunt hadden ingeschat. De inflatiecijfers in Amerika waren ook hoger dan verwacht. Analisten verwachtte een maximale inflatie van 8.3%, dat bleek uiteindelijk 8.6% te zijn.

Bitcoin

Bitcoin is de meeste bekenden en waardevolste cryptomunt op dit moment. Het was ook de eerste cryptomunt. De laatste jaren is het onderwerp ‘crypto’ steeds populairder geworden. De afgelopen jaren hebben meer mensen geïnvesteerd dan ooit. Dat kwam voornamelijk omdat het erg goed ging op de crypto markt. In 2021 stegen bijna alle cryptomunten tot recordhoogtes, dit geldt trouwens ook voor de aandelenmarkt.

Het investeren in aandelen en crypto werd in 2021 enorm populair. De mensen die hun crypto niet verkocht hebben in 2021, maar wel in dat jaar begonnen zijn, staan zeer waarschijnlijk in het rood. Er zijn maar enkele aandelen die gestegen zijn. En laten we het niet over Bitcoin hebben. Deze cryptomunt is sinds november 2021 met meer dan 60% gedaald. Op dit moment heeft Bitcoin een market cap van zo’n 369 miljard euro. Dit is de waarde van alle Bitcoin dat in omloop is. De totale market cap heeft veel hoger gestaan. Logisch! Bitcoin is de laatste maanden snel gedaald in waarde. Op het hoogtepunt had Bitcoin een totale market cap van méér dan 1.000 miljard dollar.

Ethereum

Ethereum is de op één na grootste cryptomunt van de markt. Naar Bitcoin, is de prijs voor één Ethereum het hoogst. De oprichter van deze cryptomunt is  Vitalik Buterin. Hij is oprichter van Ethereum en mede-oprichter van Bitcoin Magazine. Hij is van oudsher een computerprogrammeur met passie voor schrijven. In de afgelopen jaren is de oprichter vermogend geworden door zijn cryptomunt, Ethereum.

Op dit moment schommelt de koers erg. Niet als de meeste andere crypto, is Ethereum het afgelopen jaar hard gedaald. Om precies zijn: meer dan 60%. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel beleggers in het rood staan. Momenteel betaal je één Ethereum 1056 dollar. Dit was 8 maanden geleden wel anders. Toen, werd de all-time-high bereikt. Dit vond plaats in november 2021. De prijs steeg toen naar 4.818,97 dollar. Op dit moment is de totale market cap ongeveer 126 miljard dollar. Dit was tijdens de all-time-high wel anders, toen was de market cap ruim over de 500 miljard dollar.

Tether

Tether ook wel bekend als ‘USDT’ is een crypto valuta met als doel om de Waarde van de Amerikaanse dollar naar te boosten. Deze cryptovaluta werd in 2014 gelanceerd. Dit moest de eerste ‘stabiele coin’ worden.

Het was de bedoeling dat de koers volledig meeging met de koers van de Amerikaanse Dollar. Omdat de Dollar over het algemeen niet zoveel stijgt en daalt, moest de prijs stabiel blijven. Tether maakt gebruik van verschillende blockchain. Voorbeelden zijn: Bitcoin, Ethereum, EOS en Tron. Achter deze munt zit het bedrijf Tether Limited.

Dit bedrijf heeft dezelfde CEO als crypto exchanges Bitfinex. Deze cryptomunt kwam verschillende keren negatief in het nieuws. Het bedrijf gaf meermaals aan dat de waarde van Tether, gelijk staat aan de reserves van het bedrijf. Hierdoor zal dus 100% gedekt zijn. Echter, bleek dit niet zo te zijn. Dit is door verschillende avocaten bevestigt. Uiteindelijk bleek het bedrijf maar voor 74% gedekt te zijn.

De totale market cap is momenteel 65 miljard dollar. Daarmee is het één van de enige bedrijven dat het de afgelopen tijd goed heeft gedaan.