Wat is pensioen beleggen? Wie specifiek voor zijn of haar pensioen belegd, doet aan pensioen beleggen. Bij deze vorm van beleggen wordt een deel van het bruto jaarinkomen opzij gezet. Dit deel wordt door een partij belegd in het pensioen. Het is alleen mogelijk om op deze manier te beleggen als je daarvoor de jaarruimte hebt.

Pensioen beleggen, hoe werkt dat?

Het is voor iedereen interessant om pensioen te beleggen, ook voor ZZP’ers en mensen in loondienst. Enkele van de belangrijkste kenmerken van pensioen beleggen zijn: Je kunt op jaarbasis, met een maximum van 7 jaar, je jaarruimte op een speciale beleggingsrekening zetten. Je betaalt geen belasting over dit bedrag, tot je het bedrag uitkeert. Ook betaal je geen vermogensrendementsheffing. Het bedrag staat vast tot je pensioen.

Wanneer is pensioen beleggen een slimme zet?

Het is raadzaam om maximaal 7 werkjaren te hebben, voordat je achterhaalt hoe je ervoor staat. Pas daarna verlies je fiscale voordelen. Het is het beste om het 1 keer per jaar bij te houden. Als je over de laatste 7 jaar jaarruimtes hebt opgebouwd, dan noem je dat reserveringsruimte. Als je meer dan 7 jaar de jaarruimte links hebt laten liggen, dan moet je je wat meer zorgen maken. De fiscale voordelen gaan namelijk maar 7 jaar terug. Dus de overige jaren moet je zelf rechttrekken zonder fiscale voordelen. Je moet dan meer risico nemen en hebt meer geld nodig. Dat is natuurlijk zonde.

Er zit wel een maximum aan het bedrag dat je bij de belasting kan aftrekken. Dat bedrag verschilt iedere jaar. Heb je geen jaarruimte, dan heb je geen pensioentekort. Hierdoor heb je op dat moment geen belastingvoordeel, maar je weet wel dat je tot dan voldoende pensioen opbouwt.

Pensioen beleggen, de voordelen

Beginnen met pensioen beleggen, waarom zou je dan doen? Draag minder inkomstenbelasting af. Gemiddeld levert pensioen beleggen tot 2 keer meer op dan regulier beleggen. Het rendement is hoger dan met sparen. Gedurende je hele leven betaal je minder mindervermogensrendementsheffing.