Solana is een blockchain platform dat voor iedereen beschikbaar is. Solana maakt gebruikt van de smart contract-functionaliteit. De blockchain is gepasseerd op een algoritme. Om precies te zijn het PoS consensus-algortime. Solana wil het schaalbaar decentraal netwerk vormen. Wanneer veel mensen willen betalen met een cryptovaluta, moet dit uiteraard wel mogelijk zijn. Op dit moment zijn de meeste decentrale netwerken niet schaalbaar genoeg. Het zal niet mogelijk zijn om bijvoorbeeld boodschappen te betalen, wanneer iedereen zou betalen via Blockchain.

De technologie achter Solana kan momenteel 50.000 transacties per seconde. Het is dus enorm schaalbaar. Door middel van deze technologie zou iedereen kunnen betalen via de blockchain. Dit zal met Bitcoin of Ethereum niet mogelijk zijn. De snelheid is te traag en de transactiekosten zijn veel te hoog. Het is dus onrealistisch dat we in de supermarkt met Bitcoin of Ethereum gaan betalen. Dit zou wel kunnen met Solana. Dit komt dus door de lage transactiekosten en de schaalbaarheid.

Wat zijn de voordelen van Solana?

Solana is dus erg schaalbaar, betaalbaar en kan de wereld verder helpen. Wanneer het in elke supermarkt mogelijk is om met Solana te betalen, komen er geen banken meer tussen. Het geld is dus direct voor jou. Of je ooit in de winkel kunt met Solana? Niemand die het weet. In iedere geval is het concept erg goed, het is één van de weinig munten waar ook echts iets achter zit. De transactie die verwerkt worden door de Solana blockchain worden door verschillende computers gecontroleerd. Het is dus ook veilig.

Uiteindelijk zijn de lage kosten en de betaalbaarheid de grootste voordelen. Het kan in de toekomst daadwerkelijk werkelijkheid worden. Veel analisten hebben vertrouwen in deze cryptovaluta.

De bedrijven moet ook nog bereid zijn om betaling te accepteren in crypto.

Wat zijn de nadelen van Solana?

Natuurlijk, zijn er ook mindere punten aan deze cryptovaluta. Op dit moment is er nog geen ‘markt’ die dagelijks met Solana wil betalen. Het is dus nog niet realistisch om in de supermarkt met deze munt te betalen. De software die gebruikt wordt voor de blockchain is gevoelig voor Bugs.

Ondanks dat het netwerk 50.000 transactie per seconden aan kan, gaat dit uiteraard niet altijd goed. Er moet nog gewerkt worden aan de betrouwbaarheid van het platform.

Een ander nadeel is ‘Ethereum’. Ethereum is een concurrent van Solana. Op dit moment is Ethereum veel bekender en heeft deze crypto valuta een veel hogere market cap. Op dit moment kan Solana niet tegen Ethereum op.

Wat is de waarde van Solana?

Solana is momenteel €37,93 waard. Op dit moment stijgt deze munt weer langzaam in waarde. Het heeft een tijd onder de €30,00 gestaan. Op dit moment is de koers niet in de buurt bij de all-time-high. Deze werd namelijk in 2021 bereikt. De all-time-high werd bereikt op 6 november 2021. De koers stond toen op €224,16. Op dit moment staan we ruim 80% lager. Solana is niet de enige cryptomunt die het de afgelopen 8 maanden slecht heeft gedaan.

Bitcoin daalde met 60% en Ethereum daalde met bijna 80%. De Bitcoin-prijs is nu terug op het hoogste niveau van 2017. Hierdoor zijn veel beginnende investeerders geld verloren. Er waren het afgelopen half jaar weinig cryptomunten die gestegen zijn.  Ooit begon Solana op 0,60 cent. Als je toen ingestapt was, kan je alsnog een mooi rendement hebben. Heb je niet op tijd verkocht, of gaat de prijs nog omhoog? Niemand die het weet. Op basis van gegevens kun je een analyse maken, maar je weet natuurlijk niet of dit uit gaat komen.

Is Solana veilig?

Op dit moment is Solana enorm veilig. Het kan 50.000 transactie per seconden verwerken. Dit kan nog opgeschaald worden naar 710.000 transacties. Met 710.000 transactie per seconde kan dit een betaalmethode worden voor een deel van de wereld. Solana is uiteraard veilig en betrouwbaar.

Heeft Solana een toekomst?

Het idee achter Solana is volgens veel analisten erg goed. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als je snel, veilig en een schaalbare betaalmethode. Uiteindelijk verwachten analisten dat de koers weer gaat stijgen. Of dit echt gaat gebeuren, is lastig te zeggen. Wil je investeren in een cryptomunt? Doe dan vooraf goed onderzoek. Laat je niet beïnvloeden door analisten, uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes. Solona kun je kopen op Bitvavo, je betaalt dan lage transactie- en handelskosten.