Crypto doet het de laatste maanden erg slecht. Zowel altcoins al populaire munten zijn gedaald in waarde. Dit komt natuurlijk niet voor niks. 2021 was een uitzonderlijk goed jaar voor crypto. In 2021 begonnen veel mensen met investeren, de vraag naar crypto nam enorm toe. Er was veel vertrouwen en iedereen had het erover. De winsten van 2021 zijn bij veel mensen verleden. Niet alleen altcoins al Cardano en Ripple zijn gedaald in waarde, maar ook de twee populairste cryptomunten Bitcoin en Ethereum daalde flink in waarde. Bitcoin staat momenteel ruim 60% dan de all-time-high in 2021. Ethereum is nog meer gedaald. De koers zakte van 4.800,36 dollar, naar 1.036,27 dollar. Het is een daling van bijna 80%.

Er is nog veel onzekerheid in deze markt. Toen Elon Musk met zijn bedrijf ‘Tesla’ betalingen in Bitcoin ging accepteren, ging de prijs omhoog. Toen dit op een later moment niet meer kon, ging de prijs omlaag.

Tegenwoordig stijgt de rente, mensen hebben meer moeite om rond te komen en kunnen daardoor minder geld investeren. De analisten hadden verwachten dat de rente met 50-rentepunt omhoogging, dat werd uiteindelijk 75-rentepunt. Ook was de inflatie hoger dan gedacht. Analisten dachten dat de inflatie maximaal 8.3% zal zijn, uiteindelijk was dit 8.6% dit zijn allemaal dingen die meespelen in de waarde van cryptomunten.

Wat we uiteindelijk vaak zijn: gaat het met Bitcoin goed, gaat het met elke cryptomunt goed. Gaat het met Bitcoin slecht? Dan gaat het met elke munt slecht. Verleden geeft uiteraard geen zekerheid. Uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor je financiële beslissingen.

Bekende cryptomunten die hard gedaald zijn

De top 10 cryptomunten die meest waard zijn, zijn bijna allemaal gedaald in waarde. Alleen Tether heeft het het afgelopen jaar goed gedaan. Tether steeg namelijk met 15%. Dit komt mede doordat de dollar meer waard is geworden. Tether loopt gelijk aan de Amerikaanse dollar. Deze munt wordt ook wel een ‘stebel coin’ genoemd. Sinds het begin van het jaar, is Bitcoin, zeker met 50% gezakt. Dit heeft gevolgen gehad voor de rest van de cryptocurrencies. Ripple heeft eind 2021 boven de euro gestaan, op dit moment staat de koers op 0,31 cent. Dit is de laagste prijs sinds lange tijd.

Het lijkt wel dat veel mensen het vertrouwen in cryptomunten kwijt zijn. Nadat 2021 een fantastisch jaar was, zijn de eerste maanden van 2022 dramatisch. Toch, is dit in het verleden vaker gebeurd. Dit gebeurde namelijk ook in 2017. Bitcoin steeg naar een historische hoogte, uiteindelijk zakte de prijs weer in. We zitten nu ongeveer op de all-time-high van 2017. Ondanks dat verleden geen zekerheid geeft, denken veel analisten dat de koers wel weer omhooggaat. Als je de grafiek van de afgelopen jaar bekijkt, kunnen mensen die op tijd gekocht hebben, veel rendement hebben.

Er zijn genoeg mensen die miljonair, of zelfs miljardair zijn geworden door te investeren in Crypto. Toen deze munt nog onder de één euro stond, zijn er al verschillende mensen ingestapt. Als je die Bitcoins gehouden hebt, ben je zeer waarschijnlijk miljonair. De eerste aankoop met Bitcoin vond plaats op 22 mei 2010. Laszlo Hanyecz kocht toen twee pizza’s voor 10.000 bitcoin. Dat zou op dit moment een waarde hebben van 200.000.000 dollar. Hij heeft dus eigenlijk 200.000.000 betaald voor twee pizza’s. Tijdens de all-time-high was dit bedrag een stuk hoger.

Toen Ethereum live ging, had het een waarde van $2,83. Ook met de investering hierin, had je enorm veel geld kunnen verdienen. Ondanks dat Ethereum minder waard is, zijn er verschillende mensen miljardair van geworden. Deze mensen waar er al heel vroeg bij. Door de koersdaling zijn verschillende miljardairs, weer miljonairs geworden. Een goed voorbeeld hiervan is Ethereum oprichter Vitalik Buterin. Hij was van oudsher een software ontwikkelaar met passie voor schrijven. Op dit moment is hij de CEO van de één na grootste cryptomunt.

Veel andere cryptomunten zijn op de blockchain van Ethereum. Ethereum voegt daadwerkelijk iets toe. Dit is ook één van de redenen dat investeerders er zoveel vertrouwen in hebben.

Conclusie: komt het ooit nog goed met de cryptomarkt?

Of het goed komt, dat weet niemand. Er is namelijk niemand die in de toekomst kan kijken. In het verleden is de crypto markt als verschillende keren ‘dood’ verklaard. Ondanks dat het verleden geen zekerheid geeft, hebben analisten vertrouwen in dat het nog goed komt. Wij delen die mening. Of je moet investeren? Dat bepaal je helemaal zelf. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes.