Momenteel zijn de spaarrentes vrij laag. Beleggen levert op het moment meer op, maar het risico is groter. Waar moet je op letten als je begint met beleggen?
Hoe lang kun je geld missen?
Als je meer tijd hebt om te beleggen, dan heb je natuurlijk ook meer tijd om tegenvallers op te vangen. Beleg nooit geld dat je weer snel nodig hebt. Je moet er vanuit gaan dat het geld ongeveer 3 tot 5 jaar vaststaat. Het is raadzaam om te voorkomen dat je je beleggingen moet verkopen omdat je onvoorziene uitgaven hebt. Beleg nooit meer dan je kunt missen.
Hoeveel risico neem je met beleggen?
Waarom wil je beleggen? Omdat de spaarrente laag is? Of wil je op langere termijn bepaalde financiële doelen bereiken? Ga ervan uit dat de waarde van je belegging niet alleen in waarde toeneemt, maar ook kan afnemen. Investeer geld op de lange termijn en staar je niet dood als de belegging even in waarde afneemt. Er zijn ook alternatieven voor beleggen. Een extra hypotheek aflossen met spaargeld, of gewoon sparen voor je pensioen.
Laten beleggen of zelf beleggen?
Zelf beleggen is goedkoper dan wanneer je advies inwint bij een broker of bank. Door zelf te beleggen en zelf opdrachten te geven bespaar je geld. Zelf beleggen noemt men execution only. Als je kiest voor beleggen met advies, kijkt een beleggingsadviseur met je mee. Je neemt dan wel zelf de beslissingen over een iedere aankoop of verkoop, de adviseur geeft slechts advies. Als je kiest voor vermogensbeheer, dan geef je het beheer van je beleggingen uit handen aan een vermogensbeheerder. Van te voren bepaal je waar je beheerder wel en niet in mag beleggen. In aandelen uit de AEX of in beleggingsfondsen bijvoorbeeld. Het is mogelijk om te beleggen in obligaties, aandelen en beleggingsfondsen.