Als je een aandeel hebt bij bepaalde bedrijven, kan je als beloning dividend ontvangen. Verzamel je genoeg dividendaandelen, dan kan je een interessante winst maken.

Uitleg over dividend

Het deel van de winst dat een onderneming betaalt aan de aandeelhouders, noemt men dividend. Het is voor een bedrijf niet verplicht om dividend uit te keren. Maakt een BV of NV winst, dan kunnen ze besluiten om de winst opnieuw in het bedrijf te investeren, of het uit te keren aan aandeelhouders. Een herinvestering in het bedrijf kan natuurlijk ook goed zijn voor aandeelhouders, het aandeel kan dan meer waard worden.

Hoeveel dividend keert men uit?

Een bedrijf kan zelf bepalen of en hoeveel dividend zij uitkeren. De hoeveelheid dividend die wordt uitgekeerd, is bepaald in de pay-out ratio. Dit is een verhouding tussen de winst en het dividend. Als de pay-out ratio 100% is, dan keert het bedrijf alle winst uit als dividend. Is de pay-out ratio 50%, dan keert het bedrijf de helft van alle winst uit als dividend.

Dividend is zeer interessant

Als een bedrijf dividend uitkeert, als het goed met ze gaat, dan is het mogelijk zeer interessant om aandelen bij ze te kopen. Zeker dat ze van te voren aangeven dat 100% dividend wordt uitgekeerd, je krijgt dan 100% van de behaalde winst, terwijl je aandeel ook groeit in waarde. Er zijn zeer, zeer weinig bedrijven die 100% dividend uitkeren. In de meeste gevallen keren bedrijven niet meer dan 60% dividend uit. Onder andere Shell, ING groep en mate name Flow Traders keren wel een hoge dividend uit.

Geen dividend is ook goed

Als een bedrijf geen dividend uitkeert, maar het geld direct gebruikt voor de groei van het bedrijf, hoef dit financieel geen slechte zaak te zijn. Door het geld te investeren in het bedrijf kan een aandeel veel meer waard worden, waardoor je als aandeelhouder een waardevoller aandeel hebt.